Örgülerde Balık Sırtı Modeli Yapılışı
Kalın iplikle sıkı bir örgü örmeniz gerektiğinde; örneğin, kışlık kalın bir kazak, mont, kaban örmeniz gerektiğinde rahatlıkla uygulayabileceğiniz, son derece tok bir örgü modeli de balık sırtı örgü modelidir.
İpliği çok sıkmadan, ince ipliklere kalın şişlerle uygulayabilir, böylece de çok daha yumuşak dokulu bir örgü elde etmiş olursunuz. Kalın iplik ve kalın şiş ile daha sert dokulu ceket, kazak, hırka vs. örmek için de ideal bir örnektir.
Balık Sırtı Örneği :
Düz Örgü Tarafı İçin :
Kenar ilmek örmeden diğer şişe alınır.
Devamındaki 2 ilmek kesme işlemi yapar gibi beraber alınır. Fakat tam düz örgü kesimi yapılır gibi olmayacak.
Şiş bu iki ilmeğin arkasından geçirilip, örer gibi ilmek alınıp çıkarılır.
Şişi ilmeklerden çıkarmadan; bu iki ilmekten sağ taraftaki şişten bırakılır, yani örülmüş olur, diğeri sol taraftaki şişte tutulur.
Sol şişte kalan ilmek ile bir sonraki ilmek beraber alınır. Sağ eldeki şişe, sol eldeki şişin üzerindeki ilmekleri alırken, ön tarafından değil arka tarafından almaya dikkat edilir.
Aynı şekilde örer gibi şiş ilmeklere geçirilir, iplik dolanarak ilmek çekilir. Şişten sadece sağdaki ilmek bırakılır. Soldaki ilmek sol eldeki şiş üzerinde tutulur.
Düz sıra bu şekilde örerek tamamlanmış olur.
Ters Örgü Tarafı İçin :
Yine kenar ilmek örmeden alınır.
Kenar ilmekten sonraki 2 ilmek normal ters örgü yapar gibi alınır, ilmek çekilir.
Düz tarafta uygulandığı gibi, ilmeklerden sadece sağ taraftaki şişten bırakılır, yani örülür. Sol taraftaki ilmek sol şiş üzerinde tutulur.
Sol şişte kalan ilmek, yine bir sonraki ilmekle, aynı şekilde örülmeye devam edilir. Ters örgü tarafı da bu şekilde bitirilir.
Son resimde örgüye uygulanan balık sırtı modelinin bitmiş halini görüyorsunuz.